CATEGORIE 4. KUNST EN CULTUUR
Efrat Zehavi
De Rotterdamse beeldend kunstenaar en schrijver Efrat Zehavi is een fervent verzamelaar van portretten, mythologische beelden en persoonlijke verhalen. Haar kunstprojecten richten zich op publieksparticipatie. Ze staat bekend om de plasticine portretten die ze ter plekke modelleert op openbare locaties zoals cafés, bibliotheken, festivals en musea. Ontmoetingen en gesprekken met onbekenden en familieleden dienen als inspiratie voor haar sculpturen, tekeningen, collages, geënsceneerde foto's en korte verhalen. In haar werk onderzoekt ze hoe onze culturele achtergrond en familiegeschiedenis onze identiteit en levensloop beïnvloeden. Ze combineert beeld en tekst in installaties, animaties en boeken. Zehavi’s werk is opgenomen in de collecties van Stedelijk Museum Schiedam, Verhalenhuis Belvédère en het FENIX Landverhuizers Museum.
Magda Mendes
Magda Mendes won in 2018 de Gouden Notenkraker, de door SENA uitgereikte vakprijs van en voor uitvoerende artiesten. De Portugese zangeres, al twintig jaar woonachtig in Rotterdam, maakt kleinschalige, autonome producties. In 2015 en 2016 heeft ze met "Silêncio, de Fado dwaalt door Rotterdam" twee succesvolle reeksen concerten gemaakt langs alle 14 voormalige deelgemeenten van de havenstad, waarmee ze veel Rotterdammers in hun woonwijk heeft bereikt. Dit project heeft ze na de Rotterdamse edities naar Amsterdam, Den Haag en Utrecht gebracht. Ze heeft drie albums onder eigen naam uitgebracht: Casa da Bôxa (2011), een ode aan het Portugese platteland, Silêncio (2015) met fadoklassiekers en het persoonlijke Oliveiras (2018) waarmee ze langs de grote podia toert. Op dit moment toert ze langs bijzonder locaties verspreid over de 12 provincies met haar nieuwe programma "Com o Vento". In Rotterdam heeft ze haar fadoschool gevestigd in het voormalige schoolgebouw van de Hogere Burgerschool aan de 's-Gravendijkwal. De fadoschool is deel van De HBS, een broedplaats voor Rotterdamse makers en organisaties. Meerdere keren per jaar organiseert ze openbare concerten van haar leerlingen die voor familie en vrienden optreden, ongeacht hun ervaring met zingen of de Portugese taal.
Martisa van Luttikhuizen
Martisa van Luttikhuizen studeerde aan de AKI in Enschede. Na haar afstuderen in 1999 bracht ze een jaar door in Casablanca (Marokko) om te schilderen. In 2000 verhuisde ze naar Rotterdam waar ze sindsdien actief is in verschillende disciplines voor verschillende culturele organisaties. Ze werkt als schilder, tekenaar en tentoonstellingsmaker. In 2013 maakte ze de tentoonstelling "about A woman" voor kunstpodium De Witte Slagerij in Crooswijk. Destijds omdat ze 'gewoon' een keer iets wilde doen dat alleen over vrouwen ging, door vrouwen gemaakt. In 2019 kwamen uit verschillende onderzoeken cijfers naar voren waaruit bleek dat vrouwelijke kunstenaars zwaar werden ondervertegenwoordigd in het kunstenveld. Dit was voor haar het moment om samen met drie vrouwelijke collega’s onder de naam "about A woman" een serie van tentoonstellingen te maken gecombineerd met lezingen, artist-talks en rondetafelgesprekken om de zichtbaarheid van vrouwelijke kunstenaars te vergroten. Dit jaar maakte de groep de tentoonstelling "about A woman - IN YOUR FACE" tijdens Rotterdam Art Week 2023 waarbij 88 vrouwelijke kunstenaars uit Rotterdam hun zelfportret presenteerden.
Nicole van Dijk
Nicole van Dijk bouwt met het werk van Stichting Wijkcollectie aan een platform voor de verhalen van Rotterdammers. Zo worden verhalen zichtbaar, bewaard en gedeeld. Gedreven door oprechte interesse en Rotterdamse nieuwsgierigheid gaat zij er met haar collega's dagelijks op uit om die verhalen over het leven in de Rotterdamse wijken vast te leggen. Niet met een grote verzameling van verhalen als einddoel, maar juist om die verhalen in te zetten om verbinding en samenwerking te starten. Verhalen kunnen anderen inspireren, op ideeën brengen en mensen samenbrengen, daarom! "Mijn aandacht gaat ook uit naar de rol van vrouwen in wijken. Zij spelen een enorm grote rol in de lokale netwerken, zijn vaak een spil en brengen veel in beweging. De verhalen van deze vrouwen, hun kennis, ervaring en inzichten wil ik luider laten klinken. De artistieke en creatieve vertaling van deze verhalen zet dit kracht bij," vertelt Nicole. Nicole is directeur-bestuurder van Stichting Wijkcollectie. Tot 2020 was zij als curator hedendaags erfgoed verbonden aan Museum Rotterdam en initiatiefnemer van de collectie Echt Rotterdams Erfgoed. Zij is opgeleid tot kunstenaar en antropoloog en heeft zowel als vormgever, onderzoeker en curator verschillende rollen in de stad gehad.
Parisa Akbarzadeh Poladi
Illustrator / freelance fotograaf en mensenrechtenactivist.
Parisa staat bekend als een enorm bevlogen, betrokken en getalenteerde mede Rotterdammer en een powerhouse van een vrouw. Parisa's werk en leven zijn nauw met elkaar verbonden. Ze zet zich iedere dag weer met ziel en zaligheid in om mee te bouwen aan de toekomst van onze stad en haar inwoners. Zowel met kunst en cultuur als ondernemer en bovenal als bijzonder bevlogen wijkraadslid. Een van haar vele initiatieven is de stichting die ze nog in Iran heeft opgericht voor vrouwen die problemen ervaren in hun leven, bijvoorbeeld in hun huwelijk. Zij is een inspiratie voor velen. Ze wil ook kinderen op creatieve wijze kennis laten maken met hun burgerschapsrechten. Met kunst en creatieve workshops probeert zij kinderen te boeien en te informeren over onder andere het recht op vrijheid. 'Als we de kinderen opvoeden om vrij te denken, kunnen ze hun eigen toekomst vormgeven.
Pauline Schreurs
Samen op weg. "Het gaat in mijn manier van werken niet zozeer om mij, maar om de ander." Soms ondersteunend, vaak samen creërend. Steeds minder met de focus op het resultaat, meer op het proces. Op een onderzoekende manier pioniert zij graag. Pauline Schreurs werkt aan culturele en artistieke projecten in Rotterdam (met de focus op Charlois) en Mexico. In de projectruimte WOLk hebben haar interesses in kunst en bewustzijn vorm gekregen. Met vele andere krijgt deze plek smoel. Met het initiatief La Pureza del Arte brengt ze - met een gedreven team - het werk van 25 kunstenaars binnen de Outsider Art onder de aandacht.
Reshmay Marjorie
Reshmay Marjorie Jankie is het gezicht achter Dansschool Moves. Ze heeft de dansschool opgericht omdat ze haar passie, kennis en liefde voor dans wilde delen met de wereld. Dans is niet alleen een kunstvorm, maar kan ook levens veranderen en dat is precies wat ze wil bereiken Ze is een echte ondernemer en gelooft in de talenten en kwaliteiten die God haar heeft gegeven en ziet ze het als een krachtig middel om succes te behalen en voldoening te vinden in haar werk. Haar missie is een thuis creëren voor alle leerlingen, waar talentontwikkeling, discipline, normen en waarden bovenaan staan. Ze hecht ook veel belang aan betrokkenheid bij de gemeenschap en werkt graag aan projecten, zoals bewegingsactiviteiten met ouderen. Reshmay gelooft dat iedereen een uniek talent heeft en het is haar missie om anderen te helpen dit te ontdekken en tot bloei te brengen. Door haar leerlingen aan te moedigen, hoopt ze hen te motiveren om hun dromen na te jagen en te geloven in hun eigen mogelijkheden. Ze wil een positieve impact hebben op de levens van anderen en hen laten zien dat het mogelijk is om van hun passie hun werk te maken. "Heb nooit het gevoel dat je werkt, dan geniet je pas echt van het leven!"
Yvonne de Jong
Yvonne de Jong gelooft dat het kunstenveld eerlijker, duurzamer en transparanter kan. Samen met haar kunstenaars en een klein team van zeer betrokken zzp'ers werkt ze sinds 2018 aan Root Gallery. Root Gallery is gevestigd in het voormalig stadsarchief in Rotterdam West, waar iedere twee maanden andere tentoonstellingen te zien zijn. Vanuit deze locatie vertegenwoordigt ze het werk van 9 hedendaagse kunstenaars die allemaal in Nederland wonen. Met veel ambitie werkt ze aan de groei van de galerie en ondersteunt ze haar kunstenaars die vaak al jaren bij de galerie betrokken zijn. Samen leren, samen groeien. Naast haar positie als galeriehoudster werkt Yvonne ook aan andere passieprojecten. Zo is ze mede-curator en oprichter van The New Current tentoonstelling die onlangs haar 5e editie had tijdens de Rotterdam Art Week. The New Current toont werk van startende kunstenaars, met de focus op video's, installaties en performances. Tevens is ze mede-organisator van The New Current Masterclasses die verspreid over het jaar plaatsvinden. Deze masterclasses zijn bedoeld om kunstenaars te ondersteunen bij de overgang van de academie naar het werkveld. Daarnaast cureert Yvonne 5 tentoonstellingen per jaar voor Art[s] Gallery in Noordwijk. Eerder organiseerde ze vele kunstroutes en publieksevenementen in de stad.
Zoé Cochia
Deze vrouw, van Roemeense afkomst, heeft heel veel jaren keihard gewerkt met haar Niffo Galerie om culturen en subgroepen te verbinden door middel van kunst. Zij zet zich in voor lokale en mondiale interactie en communicatie, door middel van tentoonstellingen, workshops en educatieve projecten. Haar galerie vervult een maatschappelijk en educatieve functie in de Afrikaanderwijk in Rotterdam. Zoé doet waar anderen over blijven praten.