CATEGORIE 4. KUNST EN CULTUUR
Christina Schutte
Christina is theaterdocent, trainer, creativiteitscoach en struinkunstenaar. Ze is zeer bevlogen en kijkt altijd verder dan wat er op het eerste gezicht te zien is. In het dagelijks leven en d.m.v. maatschappelijke en creatieve projecten laat ze mensen henzelf en de wereld om hen heen waarderen. Christina maakt theater over actuele onderwerpen en verbindt mensen met elkaar, hun creativiteit en de natuur. Ze is een originele denker met een maatschappelijke missie, die mensen uit alle lagen van de samenleving inspireert voorbij hokjes te denken. In haar struinworkshops laat ze deelnemers het vele groen van de stad ontdekken, tot rust komen en met een nieuwe blik naar de omgeving kijken. Vanuit haar stichting Soulshine Connection en de opkomende 'De Inspiratieschool Oud-Charlois' helpt ze mensen uit alle lagen, om tot nieuwe inzichten en ideeën te komen. Maar ook in haar werk als docent en trainer neemt ze haar ideeën mee de groep in. Christina's projecten kenmerken zich door echte verhalen, creatieve insteek en interactie. Christina gelooft dat het leven en wie je bent verder gaat dan alleen je werk. Belangrijk voor haar zijn tijd en ruimte hebben om met een open en creatieve blik te kunnen kijken, en zo te kunnen bijdragen aan een prettige samenleving. Hiermee inspireert ze velen en draagt ze bij aan een inclusieve en veerkrachtige gemeenschap.
Meer over Christina: https://www.christinaschutte.nl/ http://www.soulshineconnection.nl/
Mahesvari Autar
Mahesvari Autar, met een oeuvre van ruim 100 evenementen, brengt internationale artiesten en sprekers naar Nederland en initieert culturele samenwerkingen, waarmee ze een unieke stempel drukt op het Nederlandse cultuurlandschap. Ze zet zich actief in voor een samenleving waarin diversiteit niet alleen wordt gevierd, maar ook wordt benut als een bron van kracht en innovatie. Ze creëert kansen voor talenten via haar cultuurplatform DesiYUP en door gastprogrammering bij vooraanstaande cultuurpodia zoals Het Concertgebouw en de Doelen. In 2023 initieerde ze het Eindeloos India festival ter ere van 150 jaar Hindoestaanse immigratie en werkte samen met o.a. Kunsthal, debatpodium Arminius en de Bijenkorf. Mahesvari is de bedenker van theaterconcepten die tijdloze en actuele maatschappelijke thema's combineren met de schoonheid van verfijnde Indiase podiumkunsten. Ze is ook schrijfster van het kinderboek Radha’s eerste concert, uitgebracht door Rose Stories. Als cultureel verbinder met kennis van de India diaspora en de Hindoestaanse gemeenschap, wordt zij regelmatig door media en organisaties gevraagd als spreker om inzichten te delen, waardoor ze deze gemeenschap een stem geeft in het publieke debat. Haar inzet is erkend door haar nominatie als finaliste voor de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar 2019 (ZZP categorie) en een eervolle vermelding bij de persoonsprijs Code Diversiteit en Inclusie 2022.
Maria Barros
Maria Barros is al vele jaren actief als verbinder in de Afrikaanderwijk op Rotterdam-Zuid. Als vrijwilliger werkt zij vooral aan empowerment van vrouwen met een migratieachtergrond, middels voorlichting en trainingen. Daarnaast heeft Maria Barros “Saudade” ( heimwee ) naar haar moederland Kaapverdië. Aan die heimwee geeft ze gehoor door het organiseren van evenementen waarin de Afrikaanse cultuur centraal staat. Zoals het festival ‘Made in Afrika’ dat vijf keer in het Afrikaanderpark gehouden is. Maria is een bekende in de Afrikaanderwijk en heeft een brede achterban, waaronder ook vrouwen met een andere migratieafkomst. Zij is lid van de Wijkcoöperatie Afrikaanderwijk en onderhoud goede contacten met de welzijnsaanbieders en wijknetwerkers. Met haar stichting PAICV werkt zij nauw samen met drie andere sleutelfiguren van Kaapverdische afkomst uit andere wijken in Rotterdam. Gedurende het jaar organiseert Maria verschillende bijeenkomsten, waarin vrouwen, Kaap Verdië en Afrika een belangrijke rol spelen. Het zijn bijeenkomsten met een combinatie van ontmoeting, cultuur en voorlichting en training. Op de achtergrond resoneert altijd het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting. Zo organiseerde zij in 2024 o.m. de herdenking van 100 jaar Amircal Cabral, maar ook een dagje uit in de zomer voor mensen die niet op vakantie kunnen.
Parisa Akbarzadeh Poladi
Parisa is een uitzonderlijke kunstenaar en een inspirerend rolmodel, die al meer dan twintig jaar actief is in de visuele kunsten. Haar werk belicht krachtige en genuanceerde sociale vraagstukken, met speciale aandacht voor vrouwen-, kinder- en burgerrechten. Ze combineert artistieke excellentie met diep maatschappelijk engagement, en geeft via haar fotografie en illustraties een stem aan zij die vaak niet gehoord worden. Recent heeft Parisa zich ingezet voor initiatieven die vrouwen in Rotterdam ondersteunen op hun weg naar onafhankelijkheid en economische zelfstandigheid. Haar workshops en projecten dragen bij aan de empowerment van vrouwen en aan een inclusieve en veerkrachtige stadsgemeenschap. Parisa’s unieke bijdrage aan kunst en cultuur, evenals haar maatschappelijke impact, maken haar een waardige kandidaat voor deze bijzondere erkenning. Haar werk inspireert niet alleen vrouwen, maar alle inwoners van Rotterdam, en verdient het om in de schijnwerpers te staan. Voor meer informatie: Parisa Akbarzadeh Poladi.
Xandra Nibbeling
Xandra werkt al heel wat jaren in de Rotterdamse kunst- en cultuurwereld. In het jaar 2000 begon ze als redacteur bij Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa. Ook werkte ze - meer recent - ruim acht jaar bij CBK Rotterdam. Als hoofdredacteur van BK-informatie (vakblad voor beeldend kunstenaars) probeert ze zoveel mogelijk beeldend kunstenaars in het hele land te voorzien van praktische informatie ter ondersteuning van de beeldende kunstpraktijk. Het merendeel van haar werk speelt zich achter de schermen af, onder andere als bestuurslid van verschillende culturele stichtingen. Ze is voorzitter van ICU art projects, een stichting die zich onder meer bezighoudt met het ontwikkelen van (internationale) beeldende kunstprojecten in stedelijke omgevingen. Vanuit ICU art projects werkte Xandra meerdere malen samen met doual’art, centre d’art contemporain in Douala, Kameroen. Voor indruk van haar bezoek de volgende website bureaunibbeling.nl