CATEGORIE 2. POLITIEK, MAATSCHAPPIJ EN WELZIJN

Amina Hussen

Amina Hussen is een sterke vrouw die opkomt voor vrouwen. Ze is zeer maatschappelijk betrokken met haar Krachtvrouwen en doet goede dingen voor haar wijk in Rotterdam Oude Westen. Ze richt zich op het helpen van vrouwen die steun nodig hebben, zoals bij sociale en maatschappelijke problemen, taalachterstand, en eenzaamheid. Amina heeft de stichting Krachtvrouwen Oude Westen opgericht, die nu meer dan 300 vrouwen omvat. Ze organiseert activiteiten zoals koffieochtenden, kookbijeenkomsten, naaicursussen en meer om vrouwen uit hun isolement te halen en hen te helpen bij het ontwikkelen van hun talenten en mogelijkheden. Amina's werk begon toen ze naar Nederland vluchtte vanwege geweld in Somalië. Ze ontdekte dat het leven in Nederland eenzaam kon zijn en besloot actie te ondernemen. Ze begon met medestanders samen te werken en organiseerde een weekprogramma, koffieochtenden, kookbijeenkomsten, naaicursussen en meer. De groep groeide snel en is nu een belangrijk onderdeel van de gemeenschap. Amina's toewijding en inzet hebben een grote impact gehad op het leven van veel vrouwen in het Oude Westen. Door haar inspanningen hebben veel vrouwen een nieuwe dagbesteding gevonden, zowel betaald als vrijwillig. De stichting wordt steeds professioneler en ontvangt steun van verschillende fondsen. Amina's werk is een inspiratie voor velen en toont hoe individueel engagement een positieve verandering kan brengen in een gemeenschap.


Anouk van Mil

Anouk van Mil is een getalenteerde vrouw en ontwerpster die zich vol overgave inzet voor sociale gelijkheid, representatie en vrouwenrechten in het bijzonder. Als initiatiefnemer en drijvende kracht achter het Rotterdamse Jaar van de Vrouw zet ze, samen met historica Marjan Beijering, op inspirerende wijze vrouwen in de schijnwerpers. Ze verbindt mensen, bouwt sterke netwerken op en geeft Rotterdammers (v/m/x) een platform voor een gelijkwaardige toekomst. Haar veerkracht en levenskracht zijn bewonderenswaardig. Ze heeft indrukwekkende projecten gerealiseerd en heeft persoonlijk gestreden voor haar rechten als vrouw dit afgelopen jaar. Naast het Rotterdamse Jaar van de Vrouw werkt Anouk ook aan haar archiefproject De Rotterdamse Zijlijn: een tijdlijn van de Rotterdamse geschiedenis vanuit het vrouwelijk perspectief. Ze ontving hiervoor in 2024 een beurs van het Nationaal Archief en werkt samen met het Stadsarchief Rotterdam. Verder maakt ze voor de radio van Omroep Zwart regelmatig een audioportret van een bijzondere strijdster uit de geschiedenis en ontwikkelt ze Vrouwen op de Kaart, een vrouwenstraatnamenkaart. Anouks betrokkenheid bij al deze projecten onderstreept haar toewijding aan gendergelijkheid en haar streven naar een inclusieve samenleving. Het zou een eer zijn als Anouk deze prijs mag ontvangen. Voor meer informatie bezoek de  volgende websites: www.vrouwenvanrotterdam.nl en www.milc.nl


Aysel Agirbas

Aysel is een inspirerende kracht die met haar passie voor Rotterdam en haar inwoners een onmisbare bijdrage levert aan een inclusieve en veerkrachtige samenleving. Als sociaal ondernemer, wijkraadslid en oprichtster van Stichting Vrouwen Thema Vrouwenhuis, speelt zij een centrale rol als verbinder en pleitbezorger voor de meest kwetsbaren in de samenleving. Haar activiteiten, zoals koffieochtenden en themabijeenkomsten over gezonde leefstijl en vrouwen in beweging, bieden een platform voor ontmoeting, empowerment en financiële educatie. Aysel is de stem voor degenen die vaak niet gehoord worden. Haar vastberadenheid en inzet brengen mensen samen, versterken de onderlinge verbinding en tonen de kracht van sociaal ondernemerschap. Haar toewijding aan menselijkheid en het verbeteren van het welzijn van anderen inspireren velen. In een stad die bloeit door diversiteit en inclusie, laat Aysel zien hoe individuen een verschil kunnen maken door betrokkenheid, compassie en daadkracht. Haar unieke combinatie van leiderschap, empathie en ondernemerschap maakt haar de ideale kandidaat voor deze bijzondere erkenning.

Ellen Mannens

Ellen Mannens is gek op Rotterdam en ondersteunt, waar mogelijk, haar stad met positieve projecten. Daarbij zet ze de kracht van het verhaal in om mensen samen te brengen en elkaar te leren kennen. Zo startte ze in 2011 haar eigen project 365Feyenoordvrouwen om het eenzijdige beeld van vrouwelijke voetbalsupporters te doorbreken. Geheel volgens haar eigen motto ‘alles wat je aandacht geeft, groeit’ maakte ze samen met Theater Walhalla van 2022 tot 2024 theatertalkshow Ken Je Dat Niet Horen Dan? over de schoonheid van het supportersbestaan als tegenhanger van de verhalen over supportersongeregeldheden veroorzaakt door slechts een kleine groep stadionbezoekers. In 2021 startte Ellen samen met collega-supporter Dave Geensen de podcast Geluid van Zuid. Ook dit initiatief was bedoeld om de schoonheid van supporterschap te belichten. De podcast mondde uit in de theatershow De Mooiste Pinksterdag. Een ode aan het vergeten kampioenschap van 1993, waar een kleine 500 supporters samen herinneringen ophaalden. Ook dichter bij huis brengt Ellen mensen bij elkaar. Zo vierde ze de verjaardag van de oudste bewoner van haar straat, de Amelandsestraat in Carnisse, met een complete reünie van oud-bewoners en een expositie over het verleden van de tot dan toe anonieme straat. Meer over Ellen Mannens: www.eltekst.nl


Erna Truijens

Erna Truijens is een vrouw die door haar gedrevenheid en kracht een blijvende impact maakt. Na haar overwinning op borstkanker besloot zij haar ervaringen te delen en andere vrouwen te steunen. Ze creëerde een veilige ruimte waar vrouwen zich gehoord en begrepen voelen, met de nadruk op openheid, steun en verbinding in moeilijke tijden. Naast haar zorg voor vrouwen met borstkanker is Erna al jaren actief in diverse vrouwennetwerken. Haar passie voor maatschappelijke verandering leidde tot de oprichting van de Sportspullenbank, die dit jaar haar vijfjarig jubileum viert. Zo zorgt Erna ervoor dat sport toegankelijk wordt voor iedereen, ongeacht financiële situatie, en helpt zoveel mogelijk mensen de positieve effecten van sport te ervaren. Erna belichaamt alles waar wij in Rotterdam trots op zijn: nuchterheid, eerlijkheid en de kracht van samenwerking – altijd met en voor elkaar. Haar positieve energie, onbaatzuchtige inzet en gedrevenheid maken haar een buitengewone kandidaat.


Fatma Bhagheloe

Fatma Bhagheloe kookt al jaren voor het Wijkpaleis in Middelland. Op woensdag verrast zij bezoekers met heerlijke gerechten uit de Surinaamse keuken. Kom op woensdag langs en ervaar zelf waarom Fatma's kookkunsten zo geliefd zijn! Fatma staat altijd klaar voor haar medebewoners in Rotterdam West en is mantelzorger voor ouderen in de wijk. Samen met de andere Paleiskoks, waarden en waardinnen maakt zij het Wijkpaleis tot een hart van de buurt. 


Ineke Palm

Ineke is een inspirerende en onvermoeibare kracht die zich vol passie inzet voor het verkleinen van armoede,  sociaaleconomische gezondheidsverschillen en het bevorderen van een inclusieve en solidaire  samenleving. Als (straat-)epidemioloog (verbonden aan Zorgvrijstaat) werkt zij dagelijks aan het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen in haar wijk. Tijdens de coronacrisis stond Ineke letterlijk en figuurlijk midden in de gemeenschap, waar zij samen met huisartsen en buurtmaatjes de informatie- en vaccinatiekloof hielp verkleinen. Haar aanpak, gebaseerd op de kracht van de wijk, toont aan dat echte en duurzame verandering van onderaf komt. Met onuitputtelijke energie is zij aanwezig in diverse netwerken in Delfshaven, waar zij samenwerkt met wijkpartijen om gelijke kansen voor iedereen te realiseren. Ook in de stad is zij de verbinding voor groepen die strijden tegen onderdrukking en voor rechtvaardigheid in  Rotterdam en de wereld. Bijvoorbeeld als het gaat om  vluchtelingen en Palestijnen, waar veel Rotterdammers zich verbonden mee voelen. Haar droom? Dat elk kind, ongeacht waar het wiegje heeft gestaan, een gezonde en veelbelovende toekomst krijgt. En opgroeit in een solidaire samenleving, overal ter wereld: van Nederland tot Congo en Palestina. Ineke’s vastberadenheid, visie en vermogen om mensen te verbinden maken haar een voorbeeld voor velen en een onvervangbare kracht in de gemeenschap. Haar werk en betrokkenheid tonen aan dat zij de ideale kandidaat is voor deze bijzondere erkenning. 


Joke van der Zwaard

Joke van der Zwaard is initiatiefneemster van de Leeszaal West gevestigd in Rotterdam. De Leeszaal West in Rotterdam is een gastvrije plek waar bewoners van Rotterdam West kunnen genieten van een breed scala aan boeken, koffie/thee, kranten, werk- en vergaderplekken;  en waar zij zelf iets kunnen organiseren. De Leeszaal heeft en host diverse programma’s, zoals Café NL, waar mensen de Nederlandse taal kunnen oefenen, PuntKomma Muziek, Poetry Slam Rotterdam. Dit unieke initiatief is volledig afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en is verbonden met andere zelforganisaties in de wijk, en daarbuiten. Zie www.leeszaalrotterdamwest.nl. Joke van der Zwaard is verder o.a. actief in Recht op de Stad, een stedelijk platform van actieve bewoners die opkomen voor een rechtvaardiger en socialer woonbeleid in Rotterdam (www.rechtopdestad.nl). Zie voor haar denk- en schrijfwerk: www.jokevanderzwaard.nl.


Linda van der Windt

Linda zet zich al jaren met hart en ziel in voor de Rotterdamse Uitdaging. Sinds haar start is de organisatie enorm gegroeid dankzij haar betrokkenheid en inzet. Linda weet als geen ander mensen te verbinden met de activiteiten van de Rotterdamse Uitdaging en werkt onvermoeibaar om alles tot een succes te maken. Met een groot netwerk van ondernemers, sociale organisaties en vrijwilligers om zich heen, zet Linda zich in voor Rotterdammers die ondersteuning nodig hebben. Dit doet ze via matchmaking events en projecten zoals gratis menstruatiespullen, weeslaptops en zomer- en kerstpakketten voor kinderen die in armoede leven. De Rotterdamse Uitdaging is simpel gezegd een matchmaker in vraag en aanbod van materialen, middelen en menskracht. Het ondernemersnetwerk biedt bedrijven de mogelijkheid om hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen door middel van concrete acties die het leefklimaat in hun directe omgeving verbeteren. De Rotterdamse Uitdaging zorgt voor samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven en het lokale bedrijfsleven, wat bijdraagt aan een sterkere gemeenschap met  sociale cohesie. Linda's netwerk, haar natuurlijke benadering van alle stakeholders, haar toewijding en onvermoeibare inzet maken haar een waardevolle kracht binnen de Rotterdamse Uitdaging waarmee zij een inspiratie is voor velen! 


Saida Ouarirou

Saïda is een inspiratiebron en voorbeeld voor ons allen.  Als eigenaresse van Buro Sociabel werkt ze aan diverse maatschappelijke projecten, waaronder opdrachten voor Politie Rotterdam, de Gemeente Rotterdam en de Rotterdamse samenleving. Verbinden, netwerken, dag voorzitterschap en kennisoverdracht zijn hierbij haar sterke punten.  Met haar expertise en passie voor thema’s als diversiteit en intersectionaliteit weet ze mensen en organisaties te verbinden. Als medeoprichter en operationeel directeur van Team Toekomst leidt ze een team van bijna 40 medewerkers. Dagelijks zet ze zich in voor kansengelijkheid onder de jeugd en gezinnen in Rotterdam, waarbij ze laat zien hoe laagdrempelige ondersteuning gezinnen in hun kracht kan zetten. Saïda is een ware parel voor Rotterdam: no-nonsense, bescheiden en altijd met een open hart. Meer weten over Saïda? Bezoek Buro Sociabel.  


Sarah Reitema

Sarah Reitema strijdt dagelijks voor een eerlijker en rechtvaardiger Rotterdam. Ze staat bekend om haar inzet tegen de schuldenindustrie en werkt aan structurele oplossingen voor armoedebestrijding. Haar invloed reikt verder dan de gemeenteraad; ze is een landelijk boegbeeld in de aanpak van schuldenproblematiek en sociale ongelijkheid. Sarah vecht tegen bedrijven die verdienen aan schulden en zette een meldpunt voor bewind voering op om misstanden aan te pakken. Ze strijdt voor eerlijke toegang tot basisvoorzieningen, zoals gratis menstruatieproducten op scholen, zodat iedereen kan meedoen in de samenleving. Daarnaast zet ze zich in voor slachtoffers van het toeslagenschandaal en pleit voor ruimhartige compensatie en betere bescherming van deze ouders. Ze is een uitgesproken voorvechter van vrouwenrechten en werkt aan beleid om geweld tegen vrouwen tegen te gaan. Door haar inzet worden structurele misstanden blootgelegd en aangepakt. Haar werk richt zich op een samenleving waarin solidariteit en rechtvaardigheid centraal staan. Zoals ze zelf zegt: "Solidariteit is geen keuze, het is een plicht."


Shirin Musa

De Rotterdamse Shirin Musa strijdt met Femmes for Freedom al jaren onvermoeibaar voor de rechten van vrouwen uit bi-culturele gemeenschappen en de zelfbeschikking van ieder meisje en iedere vrouw in Nederland. Na haar eigen ervaring met huwelijkse gevangenschap, zorgde zij eigenhandig voor jurisprudentie en wetgeving om deze praktijk tegen te gaan. Haar invloed reikt inmiddels tot het Europees Parlement en de Raad van Europa. Shirin zet zich in voor de 41.000 vrouwen in Nederland die slachtoffer zijn van meisjesbesnijdenis en voor degenen die nog risico lopen. Door middel van proefprocessen strijdt ze tegen degenen die deze verboden praktijk aanbevelen en tegen bewindslieden die het verbod niet handhaven. Ze stelt dat mensenrechten voorrang hebben op godsdienstvrijheid. Ze lobbyt actief om de politiek te bewegen om op te komen voor de rechten van bi-culturele vrouwen, onder andere op het gebied van eerwraak, gedwongen achterlating en uithuwelijking. Naast haar lobbywerk biedt Shirin praktische hulp via een telefonische hulplijn en publicaties over vrouwenrechten in Nederland, waaronder het recht om zelf te beslissen over je leven en lichaam. Ze ziet economische zelfbeschikking als het fundament van emancipatie en zet zich daar met hart en ziel voor in.


Thea van Gils- Vlasveld

Thea van Gils is projectcoördinator, wijkraadslid van Wijkraad Bloemhof en lid van Klantenraad Woonstad Rotterdam. Sinds een paar jaar actief als zzp’er coördinator Welzijn en Diversiteit in Bloemhof en omgeving. Ze is diepgeworteld in de buurt en voelt zich verbonden met de diverse bevolking, met het gevoel dat ze iedereen kent en dat iedereen haar kent. Thea is betrokken bij verschillende thema-avonden, activiteiten en evenementen voor de wijk en voor Rotterdam. Als coördinator van het multiculturele welkomcentrum POW RZ en via andere organisaties in Rotterdam Zuid zet Thea zich in voor welzijnswerk en het verbinden van mensen. Thea's inzet voor de Klantenraad Woonstad Rotterdam, de Wijkraad Bloemhof en diverse activiteiten om de wijk te verbeteren, evenals haar vrijwillige inzet bij Werklicht voor o.a. Rotterdam Art Week, bewijzen haar status als een ware powervrouw.


Zinneb Mimouni

Zinneb Mimouni is een actieve en gewaardeerde inwoner van Rotterdam die zich met hart en ziel inzet voor haar gemeenschap. Ze is oprichter van Stichting Yasmina, een organisatie die zich richt op het bieden van een breed scala aan programma's voor Marokkaanse vrouwen en kinderen. Deze stichting organiseert workshops die zich richten op verschillende belangrijke onderwerpen zoals stressmanagement, eenzaamheid, valpreventie en gezondheid. Door deze initiatieven draagt Mina bij aan het welzijn van kwetsbare bewoners in de buurt. Naast haar werk met Stichting Yasmina, is Mina ook actief betrokken bij het Talentenatelier, waar creatieve activiteiten worden georganiseerd voor diverse groepen bewoners. Haar inzet en passie voor het verbeteren van de leefomstandigheden van haar medeburgers hebben haar tot een belangrijke figuur in de Rotterdamse samenleving gemaakt. Mina's werk stopt echter niet bij haar eigen stichting. Ze werkt ook samen met andere organisaties en initiatieven om de leefbaarheid van haar wijk te verbeteren. Haar empathie, doorzettingsvermogen en vermogen om mensen samen te brengen, maken haar tot een onmisbare schakel in de gemeenschap. Mina heeft door de jaren heen een breed netwerk opgebouwd en blijft zich onverminderd inzetten voor een inclusieve en ondersteunende samenleving in Rotterdam.